Brente mandler er en evig klassiker i julen. Det er sprøtt, SØTT og har en skikkelig god «ristet» smak. Den perfekte snacks til Grevinnen og hovmesteren på lillejulaften.
Som kokk så satt jeg å funderte på hva som kan gjøre brente mandler enda bedre! (ja, det er faktisk mulig).
Hvorfor ikke blande forskjellige typer nøtter sammen med mandler, bytte ut vannet med klementin saft, ha i litt zest av klementinen……også når man først holder på, hvorfor ikke kaste i litt kanelstang, vaniljestang og 1 stjerneanis??
Nå når man hadde sittet å tenkt lenge på dette, så var det bare å sette i gang. Noen ganger går det rett vest, å noen ganger funker det som bare det!
Dette funket fjell!
Jeg har denne gangen brukt 50/50 pekan og mandler, men alle typer nøtter kan brukes, så lenge det er usaltet nøtter.
- 1/2 kg nøtter
- 250 g sukker
- 1 1/2 dl klementin saft
- Zest av 1 klementin
- 1 vaniljestang
- 1 kanelstang
- 1 stjerneanis
- Ha alle ingrediensene i en stor nok kjele eller stekepanne. (husk å splitte vaniljestangen) Sett varmen på maks og rør hele tiden.
- Etter 5 minutter taes krydder og vaniljestang ut.
- Etterhvert vil vannet fordampe og sukkeret vil sukre seg og bli «tørt»
- Fortsett å rør kontinuerlig, så det ikke brenner seg.
- Når sukkeret har blitt til karamell og lagt seg fint rundt nøttene, heller du de over på et bakepapir penslet med litt nøytral olje.
- Prøv å dra nøttene fra hverandre med 2 gafler, mens de fortsatt er varme. Da er det enklere å brekke opp når de er blitt helt kalde.
Pakk inn i celofan, ha på norgesglass, i kakeboksen godt gjemt så det ikke blir oppspist før jul, eller ha det rett i godteskåla å lag en ny ladning før jul!
Slå dere løs å bruk fantasien.
Respond to Brente nøtter med smak av jul