«Norsk klassiker» med en ny vri

12417741_10208911216205539_7340690640254022708_n

Hva er vel mer norsk enn Vaffel med brunost og syltetøy! Nystekte vafler som er sprø i kantene, og herlig myk og luftig inni, med en søt, fløyelsmyk og «kremete» smak med et hint av kardemomme eller vanilje. Toppet med Norges kanskje største arv….Brunosten! det er faktisk kun i Norge man får kjøpt denne «rare» osten, som smaker som karamell. Brunost er jo egentlig ikke en ost. osten blir tatt ut og lagd hvitost av, den resterende væsken, kalt myse, blir så redusert til det tykner og blir gylden brun. da får man det man kaller brunost. Søtt, fantastisk godt, og ikke minst Norsk Tradisjonskost!

den nye vrien med denne klassikeren jeg har dekonstruert er at jeg har ristet vaffelhjertet litt etter steking for å få det ekstra sprøtt, og istedenfor å servere det med ei skive brunost og en klatt syltetøy, har jeg toppet det varme hjertet med ei kule fløyelsmyk brunost-is og en jordbærcouli!

Is lagd på brunost er overraskende godt! er du ikke så veldig stor fan av brunost, så anbefaler jeg deg å bruke fløtemysost, men hvis du er en ihuga brunost fan av dimensjoner anbefaler jeg deg å bruke gudbrandsdalosten eller ekte geitost om du er skikkelig gærn!

Brunost is:

5 dl fløte
4 dl melk
2 dl bokkøl (eller annen mørk øl)
2 dl sukker
200 gram brunost (geitost, brun)
6 eggeplommer

1. Kok opp fløte, melk, brunost, bokkøl og halvparten av sukkeret. 2. Pisk eggeplommen med resten av sukkeret til det blir luftig.
3. Hell fløteblandingen over til eggene, og visp. La det bli ca. 85 grader. 4. Kjøl det ned, og la det stå i kjøleskapet over natten før du kjører blandingen i en ismaskin. Om du ikke har ismaskin, går det an og legge det i fryseren og vispe det med jevne mellomrom slik at det får luft i seg.

Jordbærcouli:

Enkleste jordbærsausen du kan lage er å kjøre et glass syltetøy med en stavmikser, smake til med en god skvis av 1 lime eller 2.

Den beste coulien får du om du tar ferske jordbær og kjører på stavmikseren med litt lime og sukker! men siden det er vanskelig å få tak i gode ferske jordbær på denne tiden av året, så er ikke syltetøyversjonen noe å skamme seg over heller! det enkle er som oftest det beste.

Vaffelrøre:

Alle besteforeldre/mødre/familier har jo sin egen oppskrift på vaffelrøre som de mener er uslåelig. de kommer nok til å endre mening etter at de har smakt på min vaffelrøre. garantert! den er søt, litt syrlig, full av god fløyelsmyk smørsmak, sprø og luftig!

 • 3 dl kulturmelk
 • 3 dl melk
 • 3 egg
 • 1,5 dl sukker
 • 350 g hvetemel
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts natron
 • 1 ts vaniljesukker
 • 1 ts kardemomme (kan sløyfes)
 • 150 g smeltet meierismør
 • 3 ss konjakk (kan, men bør ikke sløyfes)

Ha alle ingrediensene i en bakebolle, bortsett fra smøret og bland alt godt sammen. trikset med å få en god vaffel er å ikke røre for mye. derfor tar du alt oppi i samme slengen og pisker til røren er glatt og fin. tilslutt pisker du inn smøret litt etter litt. vaffelrøren blir best om den får stå å svelle en times tid før steking. da får smakene satt seg og røren vil tykne til litt!

Anbefaler deg å servere denne hvis du vil få se et skikkelig hakeslepp og få masse ufortjent skryt av min vaffelrøre!

Håper du ble inspirert til å servere en ny å spennende variant av en Norsk klassiker! Trønderkokken.

Respond to «Norsk klassiker» med en ny vri

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s