«Årets beste lammelår»

img_20160326_183225.jpg

Lammegryte lagd av restene fra låret, servert med potetpurè. kast for all del ikke restene!

 

Lammelår. hver påske florerer det med spørsmål på sosiale medier om hvordan man skal få til et perfekt lammelår! akkurat som til jul når det er snakk om sprø svor. Nå slipper dere faktisk å lete lenger! jeg har komponert den perfekte oppskriften for å oppnå «Årets beste lammelår»

Hvis du ønsker et rosastekt lammelår som har en kjernetemperatur på 65 grader, så kan du fortsette å lete. denne oppskriften er basert på den franske teknikken braissering. som betyr at man koker/steker et stykke kjøtt over lengre tid i ovnen. desto lengre, desto bedre. men fortvil ikke! det blir fantastisk mørt og smakfullt selv om det blir grått. det detter av beinet og smelter på tungen! denne oppskriften er spesielt perfekt for deg med dårlig tid. sett låret inn i ovnen tidlig på dagen, dra på en lang skitur, gå tur med hunden, dra på jobb eller sett deg ned å kos deg med et glass rødvin eller en god øl, og lese en god bok. dette gjør seg selv. eneste er at det er litt forberedninger.

 • 1 lammelår
 • 1 hel hvitløk
 • 1 gul løk
 • 2 gulrøtter
 • 2 laurbærblad
 • 1 god neve fersk rosmarin
 • grovmalt pepper
 • salt
 • meierismør
 • 2 glass rødvin (1 til lammet og 1 til kokken. kan sløyfes)
 1. Her har du to valg. la benet være på låret, eller beine ut låret. jeg beinet ut låret for å korte ned på steketid, mindre svinn og jeg fikk kokt nydelig kraft på beinet. men det er opp til deg. fremgangsmåten blir den samme. hvis du lager det uten bein, legger jeg låret helt flatt ut i formen uten å surre det i hyssing. start med å varme opp ovnen til 250 grader.
 2. krydre låret godt med salt og pepper, stikk inn rosmarinstilker i naturlige hull og lommer på låret. legg låret i en ildfastform smurt med smør, knus alle hvitløkfedd og legg rundt i formen, kutt opp løk og gulrot og ha det i formen. legg i laurbærblad.
 3. sett formen inn i varm ovn og la det stå i 10 min for å få en stekeskorpe på låret. så tar du formen ut når det har blitt litt karamellisering på toppen. hell i ett glass rødvin, ta en slurk selv, før du heller på 2 glass vann. dekk formen godt med lokk/folie, sett tilbake i ovnen, skru ned til 170 grader og la det stå minimum 4 timer. maks 6. du kan også steke det i 8-10 timer, men da skrur du ned til 120 grader.
 4. la for all del låret hvile minimum 30 minutter før du knivstikker det!

Når det kommer til tilbehør, så er det litt opp til hva man liker og mestrer å lage. jeg serverte årets lår med fløtegratinerte poteter, honning glaserte rotgrønnsaker, bakt rødløk og en rødvinssjy!

håper det smakte! kast for all del ikke kjøttrestene hvis det blir igjen noe da…..

lag en fantastisk lammegryte til lunch neste dag som jeg gjorde av restene. det blir «årets beste lammegryte»

2 svar til «Årets beste lammelår»

  • olavskv – Forfatter

   Hei Thomas! Den der potetpureen brukte jeg desverre ingen oppskrift på, men ble allikevel den beste potetpureen jeg noen sinne har fått til. Men trikset er å bruke mandelpotet, kok uten salt, sil av vannet og la det renne godt av, mos potetene med VARM melk. Når mosen har samlet seg, tar du å bruker en ballongvisp og visper potetpureen til hendene dine detter av og du har en glatt puré. Eneste som gjenstår nå er å ta i så mye smør til du får dårlig samvittighet, salt og pepper. Smak deg frem til hva du selv liker! Håper dette hjalp deg litt ivei til en perfekt potetpure! 😀

   Vennlig hilsen Trønderkokken

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s